Categories Nieuws Artikelen

’Wedkantoren hebben lak aan Nederlandse overheid’

Buitenlandse wedkantoren hebben lak aan waarschuwingen van de Nederlandse overheid en bieden nog altijd de mogelijkheid om geld in te zetten op WK-voetbalwedstrijden. Via populaire voetbal- en goksites bieden ze Nederlanders tegen de regels in de kans een gokje te wagen, schrijft de Volkskrant vrijdag.

Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) en de Kansspelautoriteit (KSA) waarschuwden gokbedrijven als Unibet en Bwin eerder dat ze met ‘vuur spelen’ als zij doorgaan met reclame maken voor de Nederlandse markt.

Dit is nu nog verboden. In Nederland heeft alleen De Lotto (Toto) een vergunning om betaalde weddenschappen op voetbalwedstrijden aan te bieden. De KSA heeft daarom enkele grote online aanbieders schriftelijk gewaarschuwd. Als ze niet stoppen met reclame die op Nederland is gericht, riskeren ze een vergunning mis te lopen en kunnen een boete krijgen die kan oplopen tot tien procent van de omzet.

“Als ze echt het gevoel hebben dat een toekomstige vergunning in Nederland in gevaar zou komen, staan de websites nog dezelfde dag op zwart”, zegt onderzoeker sportrecht van kenniscentrum Asser Instituut Ben van Rompuy in de krant. “Dat dreigen met boetes en zwarte lijsten door de KSA is vooral voor de bühne.”

De activiteiten zijn de Nederlandse overheid een doorn in het oog. De regels voor buitenlandse gokbedrijven worden vanaf volgend jaar versoepeld. Met het oog op de nieuwe wet die online gokken legaliseert, is met de bedrijven afgesproken dat zij zich terugtrekken. “Dit is niet in de geest van de afspraken”, zei Teeven eerder deze maand.

Hoewel enkele partijen in de Tweede Kamer daarop aandrongen, wilde Teeven niet zo ver gaan dat deze wedkantoren bij voorbaat geen vergunning krijgen.

2014-06-13