Categories Nieuws Artikelen

Voor tonnen beslag gelegd wegens fraude

De FIOD heeft dinsdag voor tonnen beslag gelegd in een strafrechtelijk onderzoek naar fiscale fraude en witwassen. Een 68-jarige Amsterdammer en een 56-jarige man uit Breda worden ervan verdacht inkomsten of vermogen niet te hebben opgegeven bij de Belastingdienst, meldt het ministerie van Financiën vrijdag.

Bij een doorzoeking in Amsterdam is beslag gelegd op 775 duizend euro cash en twee hypotheekvrije appartementen. Ook is beslag gelegd op een klein privévliegtuig, een Mercedes en drie bankrekeningen. De doorzoeking in Breda bracht een buitenlandse bankrekening aan het licht.

De twee verdachten hebben gebruikgemaakt van een debet- of creditcard die gekoppeld is aan een buitenlandse bankrekening. Het geld dat zij met deze kaart uitgaven was niet te rijmen met de informatie die ze hadden opgegeven bij de Belastingdienst.

Inspecteurs kwamen de vermoedelijke fraude op het spoor tijdens de reguliere analyse van betalingen die Nederlanders doen met buitenlandse debet- en creditcards. Daarbij wordt gekeken of de kaarten zijn gekoppeld aan vermogen in het buitenland waarover vermoedelijk geen belasting wordt betaald.

De Belastingdienst werkt hierbij nauw samen met de FIOD en het Openbaar Ministerie. Daardoor kan het verbergen van inkomsten en vermogen in het buitenland niet alleen leiden tot naheffingsaanslagen en boetes, maar ook tot strafrechtelijk onderzoek. Deze samenwerking heeft inmiddels geleid tot diverse onderzoeken van de FIOD en het Openbaar Ministerie naar fiscale fraude en witwassen.

Belastingplichtigen met verzwegen inkomsten of (buitenlands) vermogen kunnen gebruikmaken van de zogenoemde inkeerregeling. Dit houdt in dat mensen boetevrij hun niet-gemelde inkomen of vermogen bij de Belastingdienst kunnen aangeven. Vanaf 1 juli bedraagt de boete bij inkeer dertig procent van de ontdoken belasting. Met ingang van 1 juli 2015 bedraagt deze boete zestig procent. Als de Belastingdienst zelf ontdekt dat mensen verzwegen inkomen of vermogen hebben, kan de boete oplopen tot driehonderd procent.

2014-06-13