Categories Nieuws Artikelen

Kwart wethouders Amsterdam is vrouw

De wethoudersploeg voor Amsterdam is bekend. Van de acht wethouders zijn er twee vrouw, blijkt vrijdag uit de namenlijsten van de coalitiepartners D66, SP en VVD.

Voor D66 wordt Kajsa Ollongren, de secretaris-generaal van het ministerie van Algemene Zaken, locoburgemeester en wethouder economische zaken, kunst en cultuur. De tweede vrouw is voormalig D66-stadsdeelbestuurder Simone Kukenheim. Zij wordt voorgedragen als wethouder onderwijs en jeugdzorg.

De econoom Udo Kock, werkzaam bij het IMF, is de beoogd wethouder financiën. De vierde wethouder van de sociaalliberalen is Abdeluheb Choho. Hij wordt verantwoordelijk voor onder meer openbare ruimte, klimaat en energie. Choho is lid van de hoofddirectie van een groot internationaal softwarebedrijf.

De SP levert met fractieleider Laurens Ivens de wethouder voor woonzaken. Arjan Vliegenthart, nu nog lid van de Eerste Kamer, krijgt de portefeuille werk en inkomen.

De VVD levert twee wethouders. Eric van der Burg is nu al wethouder en behoudt zijn portefeuille zorg, welzijn en sport. Donderdag werd al bekend dat Tweede Kamerlid Pieter Litjens verkeer en vervoer krijgt.

Amsterdam heeft de komende collegeperiode twee wethouders meer dan de afgelopen vier jaar. Zo komt er een wethouder die zich volledig richt op de financiën om de schuldenlast van de hoofdstad aan te pakken. De andere extra wethouder krijgt de taak om Amsterdam duurzamer en milieuvriendelijker te maken.

2014-06-13