Rutte maakt zich grote zorgen over Irak

Premier Mark Rutte (VVD) maakt zich ‘grote zorgen’ over de situatie in Irak vanwege de opmars van de extremistische rebellenbeweging ISIS. Het is echter een probleem dat Irak zelf moet oplossen, vindt Rutte.

 “Het is de verantwoordelijkheid van Irak zelf om orde op zaken te stellen”, zei Rutte vrijdag tijdens zijn wekelijkse persconferentie. “Het is van internationaal belang dat dit probleem het hoofd wordt geboden, maar het is nog niet zo dat we hulp aanbieden.”

 Ook minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) zei vrijdag dat de Iraakse regering aan zet is, samen met de autonome Koerden. “Ik hoop dat ze erin slagen een antwoord te formuleren. Ze zouden het moeten kunnen.”

 Van buitenlands ingrijpen wil Timmermans niets weten. “De internationale gemeenschap moet heel bescheiden zijn met interventionistische scenario’s. Het is moeilijk in te schatten wat het effect zal zijn van ingrijpen.”

 2014-06-13