Wolf duikt op in Twente

In een natuurgebied in Twente is begin deze maand door meerdere mensen een wolf gezien. Dat meldt Staatsbosbeheer woensdag. Het roofdier werd voor het laatst in Nederland waargenomen in 1897.

 De wolf is volgens boswachter en wolvenkenner Roel Korbee van Staatsbosbeheer in de week van 2 juni vanuit Duitsland de grens met Nederland overgestoken. Korbee denkt aan de hand van waarnemingen en sporen dat het beest een tocht heeft gemaakt door de gemeenten Dinkelland en Tubbergen.

 Het is nog niet met zekerheid te zeggen dat het echt om een wolf gaat. Staatsbosbeheer gaat daar wel van uit, onder meer omdat er meerdere waarnemingen zijn door verschillende mensen.

 Het is niet duidelijk waar het beest nu is. Waarschijnlijk is de wolf inmiddels weer in Duitsland, waar sinds 1999 weer wolven worden waargenomen.

 In Nederland werd 117 jaar geleden voor het laatst een wolf gezien in het Brabantse Heeze. Vorig jaar werd een dode wolf aangetroffen in Luttelgeest, maar die bleek daar te zijn neergelegd door onbekenden.

 Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer en Wolven in Nederland kondigden zondag nog aan langs de grens met Duitsland camera’s op te hangen om de terugkeer van de wolf in Nederland vast te leggen. Aanleiding voor het project zijn recente waarnemingen van wolven in Nordhorn en Meppen, net over de Duitse grens.

 2014-06-18