Dekker pakt Stichting Evangelische Scholen aan

Staatssecretaris Sander Dekker van Onderwijs (VVD) gaat ingrijpen bij de Stichting voor Evangelische Scholen. Dat schrijft hij in een brief aan de Tweede Kamer. Hij maakt hierbij voor het eerst gebruik van zijn zogenoemde aanwijzingsbevoegdheid.

 Dekker meldde de Kamer in maart dat de Inspectie voor Onderwijs een ‘ernstige situatie’ had aangetroffen bij de stichting. Het bestuur liet vervolgens weten dat het op zou stappen. Afgesproken werd dat de scholen zouden worden overgedragen aan andere besturen of, als dat niet zou lukken, leerlingen op andere scholen werden geplaatst.

 De staatssecretaris meldt de Kamer nu echter dat ‘een voortvarende en adequate uitvoering’ van die afspraak tot nu toe is uitgebleven. Alleen de school EBS Tamar in Den Haag wordt per 1 augustus overgedragen aan een ander schoolbestuur.

 Volgens het bestuur is meer tijd nodig voor het overdragen van de andere scholen. Dekker bood daarop zijn hulp aan, maar die werd afgewezen. Hij voelt zich daarom nu ‘genoodzaakt om in te grijpen en het bestuur een aanwijzing te geven’. De staatssecretaris stelt dat de onduidelijke situatie voor veel onrust zorgt bij leerlingen, ouders en personeel.

 Volgens de aanwijzing moet het bestuur ervoor zorgen dat de leerlingen van de drie scholen die volgens de inspectie zwak zijn, met ingang van 1 augustus onderwijs kunnen volgen aan een andere school. De andere scholen moeten voor 1 augustus 2015 onder een ander bestuur vallen.

 “De inspectie zal zolang de opdracht niet is uitgevoerd de vinger aan de pols blijven houden”, meldt Dekker. Houdt het bestuur zich niet aan de aanwijzing dan volgen financiële sancties.

 2014-06-18