CBR nam minder rijexamens af

Het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) heeft vorig jaar minder examens afgenomen dan een jaar eerder. Door ‘nieuwe regelgeving en economische omstandigheden’ daalde het aantal examens van 1,4 naar 1,3 miljoen. Dat staat in het woensdag gepubliceerde jaarverslag van het CBR.

Het aantal theorie-examens daalde met zo’n tachtigduizend tot 570 duizend. De daling werd volgens het CBR veroorzaakt door een daling van het aantal motorexamens. De leeftijd om direct op te mogen voor de zwaarste motor ging omhoog van 21 naar 24 jaar, waardoor het aantal examens halveerde.

Het CBR nam bijna 622 duizend praktijkexamens en toetsen af, ruim 33 duizend minder. Ook bij de praktijkexamens was de daling het gevolg van een lager aantal motorexamens.

De proef 2toDrive, waarbij jongeren van 17 jaar hun rijbewijs kunnen halen, zorgde nog wel voor en lichte stijging van het aantal examens voor de personenauto. Vorig jaar deden 63 duizend 17-jarigen rijexamen, ruim een verdubbeling van de dertigduizend van een jaar eerder.

2014-06-18