Steeds meer stellen vinden elkaar via internet

Internet is binnen vijftien jaar uitgegroeid tot een populair middel om een partner te vinden. Steeds meer mensen ontmoeten elkaar online. Van de stellen die in de afgelopen vijf jaar zijn gaan samenwonen, heeft ruim dertien procent elkaar gevonden via het wereldwijde web. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Van de partners die tussen 1998 en 2003 gingen samenwonen had nog minder dan twee procent elkaar via internet ontmoet. Vijf jaar later was dat al bijna tien procent en tussen 2008 en 2013 steeg het aantal verder naar ruim dertien procent. Ongeveer de helft van de mensen heeft elkaar leren kennen via een datingsite, de rest via andere websites.

Hoewel de meeste stellen elkaar nog altijd ontmoeten tijdens het uitgaan, op vakantie of tijdens een andere vorm van vrijetijdsbesteding, loopt die rol volgens het CBS duidelijk terug. Dat geldt ook voor ontmoetingen via een vereniging of via de kerk. Het aantal mensen dat een partner vond via werk, school, vrienden of familie is gelijk gebleven.

De online zoektocht naar een partner blijkt vooral een uitkomst voor ouderen en gescheiden mensen. Meer dan 37 procent van de mensen tussen de 50 tot 65 jaar oud die tussen 2008 en 2013 gingen samenwonen, hebben hun geliefde via internet leren kennen. Bij veertigers ligt dit aandeel boven de twintig procent, maar bij mensen jonger dan 30 jaar is dat slechts zes procent.

Mensen die ooit samenwoonden in een relatie of die een huwelijk zagen stranden, vonden hun huidige partner in 21 procent van de gevallen via internet. Van degenen die nog niet eerder waren gescheiden was dat negen procent.

2014-06-18