Niet meer wachten op uitslag na kankeroperatie

Kankerpatiënten die in het Nijmeegse Radboudumc worden geopereerd krijgen vanaf volgend jaar direct na de operatie te horen of ze kankervrij zijn. Nu is het nog gebruikelijk dat het tot twee weken duurt voordat duidelijk is of alle kwaadaardige cellen zijn verwijderd. Het ziekenhuis onthulde vrijdag plannen voor drie speciale operatiekamers, waarin verschillende specialisten samenwerken.

Bij de eendagsaanpak wordt in een keer een tumor verwijderd, röntgen- en MRI-onderzoek gedaan en door een patholoog gekeken of er geen resten van de ziekte achterblijven rond de plek van de tumor. Die aanpak is volgens het ziekenhuis een wereldwijde primeur.

Naast het verdwijnen van de wachttijd met meerdere ziekenhuisbezoeken is ook een groot voordeel dat patiënten minder vaak opnieuw onder het mes hoeven om achtergebleven resten te verwijderen. Ook zal een aanvullende behandeling met chemo of bestraling bijna niet meer nodig zijn. Nu gebeurt dat nog bij twintig tot dertig procent van de patiënten na een operatie.

Voor mensen die de nieuwe aanpak te gehaast vinden blijft de huidige manier van behandelen ook beschikbaar. Een kwart van de huidige patiënten voelt niets voor de eendagsoperaties.

De operatiekamers moeten over een jaar klaar zijn. Mensen met prostaatkanker, gynaecologische tumoren en hoofd-halskanker kunnen er als eerste terecht. In een tweede fase komen daar behandelingen voor borstkanker, niertumoren, alvleesklierkanker en endeldarmkanker.

2014-06-20