Nederland haalt miljarden Europese subsidie binnen

Nederlandse onderzoekers en ondernemers staan met stip op één als het gaat om het binnenslepen van Europese subsidies. In de periode 2007-2013 hebben zij bijna 3,4 miljard euro financiering weten te bemachtigen. Dat is bijna anderhalf keer zo veel als Nederland via de EU-begroting bijdraagt, schrijven staatssecretaris van Onderwijs Sander Dekker (VVD) en minister van Economische Zaken Henk Kamp (VVD) vrijdag aan de Tweede Kamer.
 
Nederland scoort het beste van alle landen wanneer de binnengehaalde gelden worden afgezet tegen de omvang van de economie van de Europese lidstaten, aldus de bewindslieden. In het zogeheten Zevende Kaderprogramma voor Onderzoek en Technologische Ontwikkeling (KP7) van de Europese Unie werden bijna 5200 Nederlandse onderzoeken gefinancierd, in totaal ging het om ongeveer 26.500 Europese onderzoeksprojecten.

Van de bijna 3,4 miljard euro die Nederland in de afgelopen zeven jaar uit het Europese onderzoeksbudget heeft gehaald, kwam zevenhonderd miljoen van de Europese Onderzoeksraad. Excellentie is het enige criterium om in aanmerking te komen voor zo’n subsidie. Ieder jaar stroomde er honderd miljoen euro Nederland binnen voor de allerbeste onderzoekers.

De Nederlandse onderzoeksvoorstellen zijn volgens de bewindslieden van hoge kwaliteit. Bijna een kwart van alle ingediende Nederlandse voorstellen in onderzoeksprogramma KP7 hebben geleid tot financiering. Het Europese gemiddelde van alle voorstellen ligt op zeventien procent.
 
“Nederland beschikt over een geweldige kennisbasis met toponderzoekers en bedrijven die wereldleider zijn in hun sector”, aldus minister Kamp. “Door de Europese middelen voor kennis en innovatie zo goed mogelijk te benutten, krijgen Nederlandse ondernemers en kennisinstellingen de kans hun kennis om te zetten in vernieuwende producten en diensten.”

2014-06-20