Apothekers waarschuwen voor medicijngebruik Ramadan

Moslims die medicijnen slikken en meedoen aan de ramadan moeten oppassen voor hun gezondheid. Als patiënten hun dagelijkse medicijnen niet of verkeerd innemen, kunnen gezondheidsproblemen ontstaan. Daarvoor waarschuwt apothekersorganisatie KNMP maandag.

Voor veel moslims begint zaterdag de ramadan. Tijdens de ramadan, de negende maand van de islamitische kalender, mogen moslims wereldwijd tussen zonsopkomst en zonsondergang niet eten, drinken, roken en seksueel actief zijn. Er zijn dispensatieregels voor bijvoorbeeld ouderen en zieken, maar volgens het Nederlands Huisartsen Genootschap zijn niet alle moslims daarvan op de hoogte of willen sommigen toch gewoon meedoen aan de ramadan.

Sommige patiënten gebruiken tijdens de ramadan minder medicijnen dan voorgeschreven, anderen nemen hun medicijnen na zonsondergang allemaal tegelijk in, stelt de apothekersorganisatie. Dit kan leiden tot onvoldoende werking van medicijnen, bijwerkingen of ongewenste wisselwerkingen tussen medicijnen. Ook bij mensen die hun medicijnen wel op de voorgeschreven wijze innemen, kunnen klachten ontstaan, doordat door het vasten het lichaam anders kan reageren op het geneesmiddel.

Apothekers kunnen samen met de arts van de patiënt helpen, geeft de KNMP aan. Bepaalde medicijnen zijn mogelijk te vervangen door middelen die minder frequent hoeven worden ingenomen. Enkele medicijnen zijn verkrijgbaar in de vorm van een pleister die de werkzame stof door de huid heen afgeeft. Deze vorm van medicatie tijdens het vasten is door islamitische geleerden volgens de KNMP goedgekeurd. Soms moet de dosis worden aangepast, zodat de medicijnen zonder problemen ’s morgens en ’s avonds kunnen worden ingenomen.

2014-06-23