‘Nederland overweegt nieuwe missie in Afghanistan’

Nederland en andere westerse landen bereiden een nieuwe militaire missie in Afghanistan voor. Dat meldt de Volkskrant maandag op basis van bronnen. De landen willen volgens de krant voorkomen dat Afghanistan net als Irak het slachtoffer wordt van islamitische extremisten.

Vanaf 2015 zouden ongeveer honderd Nederlandse militairen naar het land moeten om Afghanen op te leiden in het leger en bij de politie. De bijdrage maakt deel uit van de nog te beginnen NAVO-trainingsmissie Resolute Support. Het plan voor de missie zou volgens de Volkskrant bij alle ministers van Buitenlandse Zaken van de NAVO-lidstaten op tafel liggen. Na de zomer wordt een definitief besluit over deelname verwacht, meldt de krant.

Minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken (PvdA) vergadert deze week in Brussel met zijn collega’s over de kwestie, meldt een militaire bron bij de NAVO aan de Volkskrant. Mogelijk wordt het plan dan al goedgekeurd. Timmermans wil volgens de bron ‘aanhoren wat de NAVO gaat doen en verwacht dat de zaken daarna in Nederland in een stroomversnelling kunnen raken’. Het kabinet moet dan nog instemmen met de missie.

De Verenigde Staten zullen met zo’n 9800 militairen het grootste deel van de in totaal 12.500 benodigde manschappen leveren. Andere landen moeten de rest van de militairen zien te verschaffen. De nieuwe missie is volgens de Volkskrant al maanden in de maak, ter vervanging van de nu nog vijftigduizend man sterke NAVO-troepenmacht ISAF die dit najaar Afghanistan verlaat.

2014-06-23