Wilders ziet af van zetel in Europees Parlement

PVV-leider Geert Wilders ziet af van zijn zetel in het Europees Parlement. Nu zijn partij geen lid is van een politieke fractie in Brussel ziet hij ‘geen reden meer voor een dubbelmandaat’, meldt de PVV dinsdag.

“Ik wens mijn vriend Hans Jansen veel succes met zijn zetel, ik heb hem zojuist op de hoogte gebracht van dit nieuws”, aldus Wilders in een verklaring. Arabist en islamcriticus Jansen stond vierde op de kieslijst, maar viel net buiten de boot toen bleek dat Wilders genoeg voorkeursstemmen had gekregen en toch plaats wilde nemen in het Europarlement.

Maandagavond werd duidelijk dat het de PVV en haar rechts-populistische bondgenoten niet is gelukt op tijd een fractie te vormen in het Europees Parlement. De samenwerking had ten minste 25 Europarlementariërs uit zeven landen moeten tellen. Dat zou meer meer geld, spreektijd en politiek gewicht in het Europarlement opleveren.

De beslissing van Wilders betekent dat zijn juridische strijd bij het Europese Hof van Justitie over zijn dubbelmandaat niet langer nodig is. Wilders ageerde tegen het feit dat hij volgens Europese regels zijn zetel in de Tweede Kamer zou moeten opgeven als hij naar Brussel zou willen. Wilders had genoeg voorkeursstemmen gekregen om zitting te mogen nemen in het Europees Parlement.

2014-06-24