GroenLinks schorst Voortman om lek ombudsman

GroenLinks-leider Bram van Ojik heeft Kamerlid Linda Voortman voor een maand geschorst in verband met het lekken van namen van kandidaten voor de post van Nationale Ombudsman. Dat meldt de partij in een verklaring.

Voortman heeft vertrouwelijke stukken ingezien en daar binnen de fractie over gesproken. “Zij en ik betreuren dat ten zeerste. Dat had niet mogen gebeuren”, stelt Van Ojik in een schriftelijke verklaring. Het zomerreces, dat eind volgende week begint, wordt bij de schorsing niet meegerekend.

Tegelijkertijd houdt Van Ojik vol dat er vanuit de GroenLinks-fractie niet naar de pers is gelekt. “Niemand in mijn fractie is op enigerlei wijze betrokken geweest bij het lekken van vertrouwelijke informatie naar de pers.”

Eerder deze maand lekten de namen uit van twee kandidaten die hadden gesolliciteerd naar de functie van Nationale Ombudsman, naast vertrekkend ANWB-directeur Guido van Woerkom. Het bestuur van de Tweede Kamer besloot woensdag de rijksrecherche onderzoek te laten doen naar het lek.

De twee uitgelekte namen stonden op een lijst die vertrouwelijk door een aantal Kamerleden kon worden ingezien. Het ging om directeur Rob Mulder van de Vereniging Eigen Huis en voorzitter Adriana van Dooijeweerd van de Adviescommissie voor Vreemdelingenzaken.

De Tweede Kamer koos voor Van Woerkom als nieuwe Ombudsman, ook al was die in opspraak geraakt vanwege een discriminerende uitlating over Marokkaanse taxichauffeurs. Uiteindelijk zag Van Woerkom echter af van de functie.

 2014-06-26