Timmermans begrijpt uitstel bezoek Saudi-Arabië

Minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) heeft er begrip voor dat hij pas na de ramadan op bezoek kan in Saudi-Arabië om te praten over de mogelijke boycot vanwege de anti-islamstickeractie van PVV-leider Geert Wilders. Dat zei hij vrijdagochtend voor aanvang van de ministerraad.

Timmermans weet nog steeds niet wanneer hij afreist naar Ryad. “We hebben wel afgesproken dat ik zal gaan, maar zij geven er de voorkeur aan dat na de ramadan te doen”, zei de minister. “Dat begrijp ik ook wel, de ramadan begint ook dit weekeinde. En dan praten we verder.”

Een maand geleden zei Timmermans nog dat hij zo snel mogelijk wil afreizen naar Saudi-Arabië, om de ‘rotzooi van Wilders’ op te ruimen. De bewindsman wil nog steeds spreken met zijn Saudische collega. “Voor mij is er niet zo vreselijk veel veranderd.” Er is nooit sprake geweest van aan officiële boycot, maar er zijn wel bedrijven geweest met klachten, zei hij.

En Saudi-Arabië wil praten. “Het gaat er nu om dat ik mijn Saudische collega spreek. Hopelijk om de zaak definitief achter ons te laten. Dat zal na de ramadan gebeuren.”

Het Financieele Dagblad schreef eerder deze week dat het bedrijfsleven weinig merkt van een mogelijke boycot. Nederlandse bedrijven doen weer goede zaken. Werkgeversorganisatie VNO-NCW heeft de afgelopen weken geen meldingen gekregen van ondernemers.

Reden voor de mogelijke boycot zijn de stickers die Wilders eind vorig jaar liet drukken van de Saudische vlag. Normaal staat daar de islamitische geloofsbelijdenis, maar de PVV-leider had die laten vervangen door de tekst: De islam is een leugen. Mohammed is een boef. De koran is gif.”

2014-06-27