Opstelten blijft tegen reguleren wietteelt

Minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) ziet niets in het voorstel van PvdA-senator Guusje ter Horst voor een proef met gereguleerde wietteelt. Dat zei Opstelten vrijdagmorgen voorafgaand aan de ministerraad.

“Mijn standpunt is bekend”, zei Opstelten die zich al langer verzet tegen het reguleren van de wietteelt. “Ik vind dat niet de oplossing, dat is bekend. We moeten ons gewoon concentreren op het oprollen van al die boeven en misdaden en daar is men in Brabant en Limburg druk mee bezig.”

De bewindsman heeft vrijdagochtend nog gesproken met het Openbaar Ministerie en de top van de politie en die vroegen hem ook het beleid niet te wijzigen, zei hij.

Ter Horst zei donderdagavond in Nieuwsuur dat de Eerste Kamerfractie van de PvdA niet wil meewerken aan het strenge softdrugsbeleid van Opstelten. Ter Horst wil dat het beleid op de schop gaat en dat er binnen een halfjaar een proef met gereguleerde en gecertificeerde wietteelt komt.

De opstelling van de PvdA-senator komt niet als een verrassing voor Opstelten. “Ik kende haar standpunt. Dit was voor mij geen nieuws.”