14 Nederlandse jihadi’s omgekomen in Syrië

Sinds eind 2012 heeft de gewapende strijd in Syrië het leven gekost aan veertien Nederlandse jihadstrijders. Dat heeft de inlichtingendienst AIVD maandag bekendgemaakt. In totaal zijn 130 mensen uit Nederland afgereisd naar het land, van wie er bijna dertig zijn teruggekeerd.

 

Daarnaast rekent de AIVD honderden mensen tot aanhangers. Een aantal van hen is bereid om de jihadgang te maken. Nog eens duizenden zijn sympathisant. Het grootste gevaar schuilt volgens de inlichtingendienst in terugkeerders. Zij vormen een ‘potentieel risico’, omdat ze geconfronteerd zijn met extreem geweld of daar zelf aan hebben deelgenomen. Ook kunnen ze getraumatiseerd zijn.

 

Verder vindt de AIVD het ‘voorstelbaar’ dat terugkeerders van internationale jihadistische organisaties de opdracht hebben gekregen om aanslagen in Europa te plegen. De dienst stelt dat de weerstand tegen jihadistische krachten is verminderd. “Het tegengaan van radicalisering is minder prioriteit voor de overheid geweest. Ook zijn binnen de moslimgemeenschap tegengeluiden verstomd.”

 

Ook signaleert de dienst dat de komst van nieuwe, jonge predikers heeft geleid tot het gebruik van radicalere teksten. “In combinatie met de snelle verspreiding van jihadistische propaganda leidt dit tot steeds verdere radicalisering en op grotere schaal.”

 

Minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie (VVD) liet maandagochtend weten dat hij de strijd tegen terugkerende jihadisten wil opvoeren. Hij vindt het ‘onacceptabel’ dat Nederlanders deelnemen aan de gewelddadige strijd in Syrië en Irak. Europa telt inmiddels drieduizend jihadgangers.

2014-06-30