Reclassering luidt noodklok vanwege bezuinigingen

Reclassering Nederland heeft het razend druk en komt geld tekort. Er is een ‘enorme’ wachtlijst voor mensen die een taakstraf moeten uitvoeren en die zal door de bezuinigingsplannen van staatssecretaris Fred Teeven van Veiligheid en Justitie (VVD) waarschijnlijk alleen maar langer worden. De organisatie luidt dan ook de noodklok, schrijft De Telegraaf woensdag.

De drukte ontstaat doordat steeds vaker taakstraffen en toezicht worden opgelegd in plaats van een gevangenisstraf. “Het gaat echt niet meer”, zegt voorzitter van de raad van bestuur Sjef van Gennip tegen de krant. Reclasseringsorganisaties moeten van Teeven maar in de kosten gaan snijden, want extra geld is er niet.

De organisaties hebben echter al achttien miljoen euro moeten bezuinigen. “De rek is eruit. Ik heb hier grote zorgen over”, zegt Van Gennip. Hij stelt dat er aan het begin van dit jaar een wachtlijst van 25 duizend nog niet uitgevoerde taakstraffen was en dat die lijst alleen maar langer wordt door de bezuinigingsoperatie van Teeven. Hij vreest dat ook het toezicht op criminelen verslechtert. “Dit is een aanslag op onze ambities.”

2014-07-02