Overstappen naar andere huisarts gaat moeizaam

Overstappen naar een andere huisarts gaat moeizaam in Nederland. Het lukt slechts in een op de drie gevallen. Dat meldt patiëntenfederatie NPCF woensdag op basis van eigen onderzoek.

Patiënten ervaren dat het lastig is om zich in te schrijven bij een nieuwe huisarts. Ze vermoeden dat huisartsen onderling afspraken maken over het overnemen van patiënten. Zo nemen nieuwe huisartsen bijvoorbeeld geen patiënten aan als er geen toestemming is van de huidige arts of wordt gezegd dat men in het verkeerde postcodegebied woont.

“Het is een hardnekkig probleem dat al jaren speelt. Daar moet echt iets aan worden gedaan. Een patiënt moet de huisarts kunnen kiezen die hij wil”, stelt directeur Wilna Wind van de NPCF in een verklaring.

De helft van de overstappers wil weg omdat hij ontevreden is over zijn of haar huisarts. Nog eens 35 procent heeft geen vertrouwen in de betreffende arts. Drie van elke tien overstappers is het niet met hem of haar eens. Iets meer dan tien procent verhuist en heeft om die reden een nieuwe huisarts nodig.

De Landelijke Huisartsen Vereniging zegt in De Telegraaf dat een patiënt zich ‘in principe’ bij een huisarts van keuze moet kunnen inschrijven. “Er zijn situaties waarin hiervan kan worden afgezien, maar dat moet door patiënt en arts gezamenlijk gebeuren.”

Overigens zijn patiënten over het geheel tevreden met hun huisarts. Gemiddeld krijgen ze een rapportcijfer van een 8. Wel vindt bijna de helft van de patiënten het vervelend dat iedereen kan horen wat er aan de balie wordt gezegd. Patiënten zijn wel tevreden over de beslotenheid van de behandelkamer.

2014-07-02