Kamer akkoord met inperken afsteektijd vuurwerk

De periode dat vuurwerk afgestoken mag worden tijdens de jaarwisseling wordt ingeperkt. Een meerderheid van de Tweede Kamer heeft daar donderdag mee ingestemd. Voortaan mag vuurwerk van 18.00 tot 02.00 uur worden afgestoken, nu is dat nog van 10.00 tot 02.00 uur.

Coalitiepartijen VVD en PvdA keerden zich tijdens het debat met staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu Wilma Mansveld (PvdA) en minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) wel tegen het kabinetsvoorstel om het aantal verkoopdagen voor vuurwerk terug te brengen van drie naar twee.

Beide partijen vrezen dat er meer nadelen dan voordelen kleven aan het inperken van het aantal verkoopdagen. “Zolang we de markt voor illegaal vuurwerk niet onder controle hebben zal het een averechts effect geven,” zei VVD-Kamerlid Klaas Dijkhoff. Hij vreest dat het gebruik van illegaal vuurwerk juist zal toenemen.

PvdA-Kamerlid Ahmed Marcouch vreest bovendien langere rijen als vuurwerk nog maar twee dagen mag worden verkocht. “Je hebt dan nog amper de tijd om goede voorlichting te geven over de risico’s.” De coalitiepartijen willen dat veel meer werk wordt gemaakt van het terugdringen van het gebruik van illegaal vuurwerk.

Een brede Kamermeerderheid plaatste ook vraagtekens bij de handhaving van de maatregelen die het kabinet voorstelt. “Zolang er niet voldoende capaciteit is voor de handhaving, zijn die maatregelen ineffectief”, zei D66-Kamerlid Magda Berndsen. Ook haar CDA-collega Peter Oskam wil weten of hier in de toekomst wel politiecapaciteit voor vrijgemaakt kan worden.

Staatssecretaris Mansveld en minister Opstelten gaan later op de middag in op de Kamervragen.