Seksboten Utrecht terecht gesloten

De voormalige prostitutiezone aan het Zandpad in Utrecht is terecht gesloten. Dat heeft de rechtbank in Utrecht maandag bepaald. Er waren voldoende signalen van mensenhandel. De gemeente mocht daarom de vergunningen intrekken.

De rechter baseert zich op meerdere strafrechtelijke onderzoeken naar mensenhandel binnen de seksinrichting van de exploitant van de seksboten. Een slachtoffer werd bijvoorbeeld door de politie in de achtste maand van haar zwangerschap van haar werkplek gehaald en moest werken terwijl zij een gebroken enkel had.

Ook werkten verschillende prostituees uitzonderlijk lange werkdagen of -weken, werden zij gehaald, gebracht en tussentijds gecontroleerd door hun pooier en hadden zij bepaalde tatoeages. In deze branche zijn dit signalen voor gedwongen prostitutie, zegt de rechter.

De exploitant had de signalen moeten opmerken en moeten melden bij de politie, vindt de rechtbank. De verantwoordelijkheid hiervoor lag niet alleen bij de managers, maar ook bij de exploitant zelf.

De exploitant van de boten raakten vorig jaar juli de vergunning kwijt. Tegen de beslissing van de gemeente ging de exploitant in bezwaar. Toen de gemeente dat ongegrond verklaarde stapte de exploitant naar de rechter.

2014-07-07