Categories Nieuws Artikelen

Politie wil drone uit de lucht kunnen halen

Het ministerie van Veiligheid en Justitie en de politie willen drones uit de lucht kunnen halen door de besturing op afstand over te nemen. Ook wordt gezocht naar manieren om de onbemande vliegtuigjes te kunnen misleiden en de locatie van de bestuurder te bepalen. Dat schrijft NRC Handelsblad maandag.

Volgens het ministerie is er geen actuele dreiging, maar bestaan er wel risico’s. “Drones kunnen een gevaar vormen voor de veiligheid van de luchtvaart, omdat ze zeer lastig zijn waar te nemen. Daarnaast kunnen ze een risico opleveren bij de bewaking en beveiliging van personen, evenementen en objecten”, zegt een woordvoerder in de krant. Het ministerie heeft daarom een aanbesteding uitgeschreven.

In het afgelopen jaar zijn ‘enkele tientallen’ bekeuringen uitgedeeld aan mensen die met een drone aan het vliegen waren. Bij de Inspectie Leefomgeving en Transport stijgt het aantal meldingen van waargenomen drones door helikopter- of vliegtuigpiloten. In 2010 ging het nog om een melding, vorig jaar waren dat er al zeventien.

2014-07-07