Steden overleggen over terugkeer jihadstrijders

Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) Dick Schoof overlegt dinsdag met acht Nederlandse en drie Belgische burgemeesters over de terugkeer van jihadstrijders. Dat bevestigt een woordvoerder van Schoof na berichtgeving hierover in het AD.

Het gaat om onder meer de burgemeesters van Den Haag, Zoetermeer, Delft, Leiden, Rotterdam en Arnhem, steden waarvan bekend is dat daar veel jihadgangers vandaan komen. Namens België is in ieder geval de burgemeester van Antwerpen er bij. Het overleg vindt aan het einde van de middag plaats.

De burgemeesters kijken hoe ze de naar schatting 750 teruggekeerde Syriëgangers in Europa in het vizier kunnen houden. Volgens de woordvoerder is het overleg niet zo groot en geheim als het AD doet voorkomen. “De burgemeesters komen onder meer samen om ervaringen uit te wisselen”, zegt hij.

AIVD-topman Rob Bertholee zegt in de krant dat het van groot belang is om gezamenlijk alle teruggekeerde jihadstrijders in de gaten te houden. “De Schengenlanden zijn een open gebied, waar geen grenscontrole voor personen plaatsvindt”, zegt hij. “Jouw terrorist is mijn terrorist.”

Vorige week maakte de AIVD bekend dat de gewapende strijd in Syrië het leven heeft gekost aan veertien Nederlandse jihadstrijders. In totaal zijn sinds 2012 130 mensen uit Nederland afgereisd naar het land, van wie er bijna dertig zijn teruggekeerd. Vanwege de toegenomen dreigingen krijgt de AIVD volgend jaar 25 miljoen euro meer.

20140707