Categories Nieuws Artikelen

Mogelijk asielboten in twee gemeenten

Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) is in gesprek met twee gemeenten over de mogelijke inzet van hotelboten voor de opvang van asielzoekers. Dat zegt een woordvoerder van het COA maandag. Om welke gemeenten het gaat, wil de zegsman niet vertellen.

Ook wil de woordvoerder niet zeggen hoe de gesprekken verlopen. Eerst moeten gemeentebesturen de raad inlichten, geeft hij aan. Op welke termijn de hotelboten mogelijk worden ingezet, is nog onbekend.

Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) zei zondagavond in Nieuwsuur dat als de huidige instroom van asielzoekers aanhoudt, het onvermijdelijk is dat mensen over een aantal weken of maanden in hotelboten worden geplaatst. Als die optie is uitgeput, worden mogelijk tentenpaviljoens ingezet.

Teeven sloeg zes weken geleden alarm. Toen vroegen per week duizend mensen asiel aan in Nederland. Veel van hen komen uit Eritrea. Inmiddels zijn die aantallen gedaald, maar afgelopen week vroegen nog 675 mensen asiel aan en de week daarvoor 535. Deze aantallen zijn volgens Teeven nog steeds fors. Om asielzoekers op te vangen zijn de afgelopen tijd al oude kazernes en voormalige gevangenissen geopend.

2014-07-07