‘Opgepakte terrorist was actief in Den Haag’

De Angolese Nederlander die vrijdag werd opgepakt in Portugal op verdenking van betrokkenheid bij terrorisme is actief geweest in Den Haag. Hij hoorde bij een eerder in opspraak geraakte groep Hollandse jihadisten, zeggen bronnen dinsdag in Trouw.

De man is een aantal jaren geleden verschillende Haagse moskeeën uitgezet. Vier andere leden van de groep werden in 2009 in Kenia aangehouden, omdat ze onderweg waren naar een terroristisch trainingskamp in Somalië. Ze waren naar verluidt geïnspireerd door Al-Qaida en de Hofstadgroep van Mohammed B., die in 2004 Theo van Gogh vermoordde.

De Nederlander zou na verhoor hebben toegegeven dat hij op trainingskamp in Syrië is geweest. Hij zou mogelijk zijn teruggekeerd naar Europa om in opdracht van aan Al-Qaida gelieerde organisaties aanslagen te plegen.