Geen jeugd-tbs meer voor moord op meisje

Een tiener heeft dinsdag in hoger beroep een lichtere straf gekregen voor de moord op de 17-jarige Sehriban Akpinar in Rotterdam in augustus 2012. De jongen kreeg eerder jeugd-tbs opgelegd, maar dat is vervangen door een zogenoemde gedragsbeïnvloedende maatregel, wat een training of behandeling inhoudt.

De jongen krijgt geen jeugd-tbs opgelegd, omdat dat volgens deskundigen niet nodig is. Een PIJ-maatregel, zoals jeugd-tbs eigenlijk heet, duurt tussen de drie en zeven jaar en kan daarna in ‘gewoon’ tbs worden omgezet.

Wel valt de celstraf voor de destijds 14-jarige jongen iets hoger uit. Het gerechtshof in Den Haag heeft hem veroordeeld tot de maximale straf voor 14-jarigen van een jaar jeugddetentie. De rechtbank in Rotterdam legde hem eerder nog tien maanden cel op.

Een andere destijds 14-jarige jongen is door het hof schuldig bevonden aan een fatale diefstal met geweld. Hij kreeg een jaar jeugddetentie waarvan twee maanden voorwaardelijk en begeleiding door jeugdreclassering opgelegd. Het hof heeft deze jongen vrijgesproken van moord. De straf voor deze verdachte is vrijwel hetzelfde gebleven, hoewel de rechtbank hem eerder ook een zogenoemde familie-therapeutische behandeling oplegde. Die hebben de jongen en zijn ouders inmiddels afgerond, en daarom heeft het hof besloten de jongen die niet meer op te leggen.

De 17-jarige Sehriban Akpinar werd in augustus 2012 dood aangetroffen in de bosjes langs de Horvathweg in Rotterdam. Het plan van de daders was volgens het hof destijds het meisje te beroven van haar telefoons, een van de jongens zou seks met haar hebben en de 17-jarige zou worden gedood. Het meisje werd door messteken om het leven gebracht en inderdaad beroofd van haar telefoons, maar van seks kwam het niet.

In de zaak is nog een derde jongen veroordeeld, de hoofdverdachte in deze zaak. Hij werd door de rechtbank schuldig bevonden aan moord en kreeg de maximale straf van een jaar jeugddetentie en jeugd-tbs opgelegd. Deze jongen tekende geen beroep aan. De twee andere verdachten deden dit wel.