Rutte: niet gevraagd voor Brusselse topbaan

Premier Mark Rutte (VVD) blijft ontkennen dat hij is gevraagd EU-president Herman Van Rompuy op te volgen. “Ik ben niet gevraagd en ik ben ook niet in de markt”, zei Rutte vrijdag voorafgaand aan de ministerraad.

De Telegraaf schreef vrijdag dat Rutte wel degelijk in beeld was om de nieuwe voorzitter van de Europese Raad te worden, maar in dat artikel staat ‘niets nieuws’. De premier herhaalde dat hij een paar weken geleden ook al heeft gezegd dat hij niet is gevraagd.

In navolging van eerdere geruchten schrijft ook De Telegraaf dat de Duitse bondskanselier Angela Merkel de kandidatuur van Rutte wel zag zitten. “Merkel had het in haar hoofd zitten”, tekent de krant op uit kabinetskringen. Een andere ingewijde zegt dat Rutte zijn kabinet niet in de steek wilde laten. “Hij wil van zijn tweede kabinet een succes maken. Als hij nu zou overstappen, zou dat kabinet waarschijnlijk vallen.”

Rutte wilde vrijdag verder niets kwijt over mogelijke Nederlandse kandidaten voor de nieuwe Europese Commissie.

2014-07-11