Timmermans roept Israël op tot terughoudendheid

Nederland heeft er bij Israël op aangedrongen burgerslachtoffers te voorkomen in het conflict met Hamas. Een als ‘disproportioneel ervaren’ optreden van Israël is in het voordeel van Hamas. Dat heeft minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) vrijdag laten weten.

Timmermans erkent dat Israël het recht heeft zich te verdedigen. “Mijn punt is dat die reactie proportioneel moet zijn, de burgerbevolking maximaal moet sparen en vooral niet ertoe moet leiden dat de positie van Hamas wordt versterkt”, zo schrijft hij op zijn Facebook-pagina.

De bewindsman belde vrijdag met zijn Israëlische ambtgenoot Avigdor Lieberman en de Palestijnse minister van buitenlandse zaken Riyad Malki over de escalatie van geweld tussen beide landen. Timmermans heeft in het gesprek met Lieberman een ‘sterk pleidooi voor de-escalatie’ gehouden.

Hamas heeft volgens Timmermans alleen maar voordeel bij een reactie van Israël. “Daarom worden raketten vanuit scholen, ziekenhuizen en moskeeën afgevuurd. Daarom worden burgers als menselijk schild gebruikt”, aldus de minister.

Malki zou het vermoeden van Timmermans in het telefoongesprek hebben bevestigd. De Palestijn zei volgens Timmermans dat escalatie in het voordeel van Hamas is ‘en dus de kans op vrede alleen maar steeds kleiner maakt’.

2014-07-11