Voorwaarden Van der G. ‘volstrekt onredelijk’

De voorwaarden waar Volkert van der G. zich aan moet houden zijn ‘volstrekt onredelijk’. Dat betoogde Stijn Franken, de advocaat van de moordenaar van Pim Fortuyn, maandag in de rechtbank in Den Haag.

Volgens Franken tasten de voorwaarden Van der G. aan in zijn grondrechten. Zo wordt het hem bijvoorbeeld moeilijk gemaakt om een bestaan als juridisch adviseur op te bouwen, aangezien Van der G. niet in Den Haag mag komen. Veel juridische instellingen zijn in de hofstad gevestigd.

Dit gebiedsverbod zorgt er ook voor dat Van der G. het kort geding niet kon bijwonen. Franken merkte in dat opzicht op dat Van der G. op proefverlof is geweest in Den Haag, en dat toen geen strenge voorwaarden werden gesteld. Franken noemde de voorwaarden daarom onrechtmatig.

Behalve gebiedsverboden mag de moordenaar van Fortuyn niet met de pers praten, moet hij zich regelmatig bij de reclassering melden en draagt hij een enkelband. Deze voorwaarden dragen echter niet bij aan het terugdringen van het recidivegevaar, stelt Franken. Het risico dat Van der G. in herhaling gaat, is volgens de advocaat namelijk laag.

De advocaat betoogde verder dat Van der G. überhaupt geen strenge extra voorwaarden had mogen krijgen. Die vloeien voort uit een wetswijziging toen Van der G. al in de cel zat. Volgens Franken is het onrechtmatig om die met terugwerkende kracht op te leggen.

De voorwaarden zijn volgens Franken vooral ingegeven om het ‘luidruchtige smaldeel’ van de samenleving gerust te stellen, dat vond dat Volkert van der G. überhaupt niet vrij had mogen komen. Ook helpen de voorwaarden om de ‘verantwoordelijke bewindspersoon uit de wind te houden’, aldus Franken.