In opspraak geraakte PvdA’er zegt lidmaatschap op

Het omstreden Bredase PvdA-raadslid Jamal Nouhi heeft zijn lidmaatschap van de partij opgezegd. Dat meldt Omroep Brabant maandag. De politicus blijft als zelfstandige fractie in de gemeenteraad van Breda zitten en heeft geen behoefte aan een gesprek met het landelijke bestuur van de PvdA, schrijft de regionale omroep.

“Ik ben klaar met de PvdA”, aldus Nouhi. Hij vindt dat er geen ruimte was voor overleg, maar wel voor een oordeel. “Er is op basis van een bericht, meteen een aanval ingezet en stelling genomen zonder fatsoenlijk naar mij te luisteren.”

Het raadslid kwam vorige week in opspraak na zijn antihomo-uitspraken. Nouhi schreef woensdag dat Human Rights Watch zich niet moest bemoeien met homowetgeving in Marokko. “Het wegzetten van traditionele waarden als ouderwets werkt elke keer. Altijd maar dat vingertje, dit zijn interne aangelegenheden. Marokko gaat ook niet de vinger wijzen naar andere landen om de waarden en normen aan te passen”, aldus Nouhi.

Nadat de Bredase fractie van de PvdA lucht had gekregen van de uitspraken, distantiërende de partij zich hiervan. Nouhi werd vervolgens op het matje geroepen en uit de partij gezet. Hij zegt nu dat er binnen de PvdA weinig ruimte is voor een kritische noot.

“Dit staat haaks op wat zij proberen uit te stralen. Ze blijken niet in staat mee te kunnen bewegen met de dynamiek van de huidige samenleving, maar laten zich eerder leiden door de waan van de dag, de partij is vergane glorie”, aldus de politicus tegen Omroep Brabant.

Fractievoorzitter Henk van der Velde zegt maandagmiddag niets te weten van het door Nouhi opgezegde lidmaatschap. “Ik heb het net via de media vernomen.”