Teeven: pedoseksueel overal weren onmogelijk

 Het is ‘praktisch gezien niet mogelijk’ veroordeelde pedoseksuelen te weren uit alle woonomgevingen met veel kinderen. Dat schrijft staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) dinsdag in antwoord op vragen van de Groep Bontes/Van Klaveren over Sytze van der V. De veroordeelde pedoseksueel woont sinds enige tijd boven een kinderopvang in Amersfoort.

Teeven laat weten dat een veroordeelde zedendelinquent ‘in eerste instantie zelf verantwoordelijk’ is voor het vinden van een woning. “Wanneer hij zijn straf heeft uitgezeten, is hij weer vrij burger en heeft hij vrijheid van vestiging.” De bewindsman wijst er verder op dat het Openbaar Ministerie of rechter ‘vrijheidsbeperkende straffen en maatregelen’ kan opleggen.

Vorige maand werd bekend dat Van der V. boven een kinderopvang woont, tot onvrede van de gemeente en een groep buurtbewoners. De Kamerleden Louis Bontes en Joram van Klaveren vroegen opheldering omdat zij het onbestaanbaar vinden dat een veroordeelde pedoseksueel een woning kan betrekken boven een kinderopvang.

De Groep Bontes/Van Klaveren wilde ook weten waarom de toewijzing van de woning bij voorbaat niet is geblokkeerd. Van der V. heeft zijn woning zelf geregeld en de burgemeester is daar pas na de verhuizing over geïnformeerd. In algemene zin geldt volgens Teeven dat wie aan de criteria van een woningcorporatie voldoet een huis toegewezen kan krijgen.

Met het oog op de ‘maatschappelijke veiligheid’ wil Teeven ervoor gaan zorgen dat ‘dit type delinquenten, waar nodig, langer onder toezicht van de reclassering kan worden gehouden’. Het wetsvoorstel dat dit moet gaan regelen wordt in september in de Tweede Kamer besproken.

De bewindsman benadrukt overigens dat jaarlijks een paar honderd zedendelinquenten ‘grotendeels probleem- en geruisloos ‘terugkeren in de samenleving. “Voor slechts een beperkt aantal gevallen leidt de terugkeer tot problemen met huisvesting.”