Moeders van Sebrenica gaan in hoger beroep

De Moeders van Srebrenica gaan in hoger beroep tegen de uitspraak dat Nederland gedeeltelijk aansprakelijk is voor de slachtpartij die in 1995 is aangericht onder moslimmannen. Ze eisen dat de rechter de staat veroordeelt tot volledige aansprakelijkheid. Dat heeft hun advocaat Marco Gerritsen woensdag laten weten. 

“Natuurlijk is er enorme blijdschap over het behaalde resultaat”, zegt Gerritsen over de emotionele ochtend in de Haagse rechtbank. “Maar we vertegenwoordigen veel meer nabestaanden dan de driehonderd die in het gelijk zijn gesteld. Wij willen ook aansprakelijkheid voor de rest.” 

De zesduizend nabestaanden, verenigd in de stichting Moeders van Srebrenica, houden de Nederlandse staat verantwoordelijk voor de massaslachting in het Bosnische dorp Srebrenica. “Ook zij willen genoegdoening.” 

De rechtbank oordeelde woensdagochtend dat Nederland aansprakelijk is voor de deportatie van driehonderd mannen in Srebrenica in 1995. Ondanks de aanwezigheid van Nederlandse troepen werden in totaal zo’n achtduizend islamitische mannen en jongens vermoord door Bosnisch-Servische troepen onder leiding van generaal Ratko Mladic. Nederlandse blauwhelmen hadden de opdracht de enclave van de Verenigde Naties te beschermen.