Van Agt schrijft Rutte brief over Gaza

 Oud-premier Dries van Agt (CDA) heeft premier Mark Rutte (VVD) een brief geschreven over het conflict tussen Israël en de Palestijnen in Gaza. De oud-politicus is allerminst te spreken over het optreden van Rutte in Gesprek met de minister-president. Het gesprek dat de premier daarin vrijdag met NOS-interviewer Pim van Galen voerde, noemt Van Agt een ‘horreur’. 

Volgens Van Agt gebeurt het ‘zelden’ dat oud-premiers een huidige premier aanschrijven, maar kan hij nu ‘niet langer zwijgen’. De oud-politicus stelt dat Rutte de machthebbers in Gaza ervan beticht dat ze lanceerinstallaties van raketten opzettelijk naast of vlak bij scholen en ziekenhuizen hebben geplaatst. “Berust die claim op onafhankelijke bronnen, of op wat Israëlische functionarissen je hebben ingefluisterd?”, vraagt Van Agt zich af. 

Hij noemt het vervolgens ‘terecht’ dat Rutte zei dat Israël het recht heeft zichzelf te verdedigen. “Dat lijdt geen twijfel. Maar even onbetwistbaar is het dat die zelfverdediging proportioneel behoort te zijn. Tot dusver meer dan honderd doden in Gaza, merkte de interviewer op, in Israël geen enkele. Is dat proportioneel? Het is ontluisterend dat je die vraag bevestigend hebt beantwoord. Dat is schokkend”, schrijft Van Agt. 

De 83-jarige oud-politicus veroordeelt de raketbeschietingen vanuit Gaza. Die vormen volgens hem een schending van het internationaal recht en moeten stoppen. Hij waarschuwt echter de verhouding ‘niet totaal’ uit het oog te verliezen. “Door de 1200 raketten die Hamas en andere militante groeperingen in de afgelopen dagen hebben afgevuurd, zijn tientallen Israëli’s gewond geraakt en is enige materiële schade in Israël veroorzaakt. Er is één Israëlische dode te betreuren.” 

Wat Van Agt verder stoorde in het televisieoptreden van Rutte was het ontbreken van enige empathie met het ‘immense leed van de weerloze Palestijnen’. “Voor zo veel nood en pijn, beste Mark, kun je toch niet ongevoelig blijven? Hoe is het mogelijk dat ons land zozeer faalt in het beschermen van de rechten van de Palestijnen? Israël schendt het internationaal recht dagelijks, al decennialang, op allerlei manieren, met ernstige gevolgen. Waarom laat je nooit daarover de vonken van je verontwaardiging van het scherm spatten?”, besluit de oud-premier zijn relaas.