Politie raakt twee ton kwijt bij undercoveractie

De politie is in het voorjaar bij een undercoveroperatie ruim tweehonderdduizend euro verloren. Het geld zat in een koffer en was bedoeld voor een nepdrugsdeal om een drugsbende te kunnen betrappen. Dat laatste lukte: er werden zeven aanhoudingen verricht, bevestigt een woordvoerder van het Openbaar Ministerie na berichtgeving van De Telegraaf. De koffer werd leeg teruggevonden in een café in Twello. 

De koffer was bij de pseudokoop in een hotel langs de A1 voorzien van een zendertje. Daarmee kon het geld vanuit het hoofdbureau van de nationale recherche in Driebergen worden gevolgd. Toch werd de koffer door twee observatieteams, een arrestatieteam en het team in Driebergen urenlang uit het oog verloren. Een klein deel van de inhoud werd later bij een van de verdachten teruggevonden. 

De operatie was opgezet na een tip van de Amerikaanse antidrugspolitie DEA. Voor de nepkoop werden twee Portugese rechercheurs ingezet, die deden alsof ze drugs wilden kopen. 

De betrokkenen zijn vrijwel direct aangehouden, zei advocaat Michiel Kuyp, die een van de verdachten bijstaat, in de krant. “Justitie heeft 210.500 euro in contanten meegegeven aan een paar Portugezen, die er drugs mee moesten kopen. Dit lijkt me een heel dure opsporingsmethode. Ik wil die Portugese pseudokopers daarom oproepen voor verhoor.” 

Een woordvoerder van het OM bevestigt dat bij een ‘pseudokoop’ van 270 duizend MDMA-pillen in de omgeving van Apeldoorn het ‘zicht is verloren’ op zo’n tweehonderdduizend euro. “Alle zeven verdachten zijn aangehouden. Bij een van hen werd een deel teruggevonden. Naar 175 duizend euro zijn we nog op zoek.” 

Of de mogelijkheid bestaat dat iemand die niets met de zaak van doen heeft er met de geldkoffer vandoor is, wil de woordvoerder niet zeggen. “We doen lopende het onderzoek verder geen mededelingen.”