Poetin belt Rutte met condoleances

De Russische president Vladimir Poetin heeft gebeld met premier Mark Rutte (VVD) om zijn medeleven te betuigen naar aanleiding van de crash van het Malaysia Airlines-toestel in Oekraïne. Dat meldde het Kremlin vrijdagochtend. Poetin vroeg Rutte om zijn gevoelens over te brengen aan familie en nabestaanden. 

Volgens het Russische staatshoofd moet er snel een grondig en objectief onderzoek komen naar de catastrofe. Poetin herhaalde in het gesprek de noodzaak voor een snelle vreedzame oplossing voor de crisis in Oekraïne. 

Donderdag betuigde Poetin al zijn medeleven aan het adres van de Maleisische premier Najib Razak. Toen was nog niet duidelijk dat het merendeel van de 298 inzittenden Nederlands was. 

De oorzaak van het neerstorten van het toestel staat niet officieel vast, al lijkt veel erop te wijzen dat het is neergehaald. Onduidelijk is door wie. Oekraïne en de pro-Russische separatisten in het oosten van het land wijzen vooral naar elkaar.