Kranten in het teken van vliegtuigramp

De Nederlandse kranten staan zaterdag weer volledig in het teken van het vliegtuig van Malaysia Airlines dat donderdag neerstortte in het oosten van Oekraïne. Het verdriet over de slachtoffers en de vraag wat de oorzaak is van de ramp staan centraal. 

Om de slachtoffers van de ramp een gezicht te geven pakt de Telegraaf uit met een smoelenboek van een groot aantal van de slachtoffers die met vlucht MH17 vanuit Amsterdam vertrokken. “Gezichten van de tragedie”, aldus de krant die op de voorpagina de separatisten in het oosten van Oekraïne bestempeld als ‘Moordenaars’. 

Voor Trouw en het Nederlands Dagblad staat het collectieve rouwproces centraal die volgde op de verbijstering over de vliegramp. “Wat verbindt een Sparfiliaal in Amstelveen met de Eerste Kamer op het Binnenhof; basisschool St. Willibrordus in het Brabantse Neerkant met het chique advocatenkantoor Nauta op de Amsterdamse Zuidas”, opent Trouw. “De pijn is overal voelbaar”, kopt het AD. 

In de Volkskrant wordt ondertussen de vraag opgeworpen of de waarheid naar de toedracht van het ongeluk wel gevonden zal worden. Een correspondent ter plekke beschrijft de chaos in het rampgebied: reddingswerkers staan onder streng toezicht van pro-Russische rebellen. Ze controleren het gebied waar de lichamen en brokstukken nog verspreid liggen. 

Bij de vliegtuigramp in Oekraïne zijn zeker 192 Nederlanders om het leven gekomen. Malaysia Airlines spreekt van 192 omgekomen Nederlanders maar volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken zijn er 193 Nederlandse slachtoffers. Een woordvoerder van het ministerie liet vrijdagavond weten dat het verschil waarschijnlijk in de dubbele nationaliteiten zit. “Pas als de passagierslijst definitief naar buiten wordt gebracht, weten we het zeker.”