Timmermans aangekomen in Oekraïne

Minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) is vrijdagavond in Oekraïne aangekomen. Dat heeft zijn woordvoerder gezegd. 

Timmermans is met een aantal experts van het Landelijke Team Forensische Opsporing van de politie en de Onderzoeksraad voor Veiligheid onderweg naar de plaats waar donderdag een vliegtuig van Malaysia Airlines neerstortte. De minister wil met eigen ogen zien of onderzoekers het gebied vrij in kunnen komen en dat er onafhankelijk naar de kwestie wordt gekeken. 

Vrijdagmiddag werden nog medewerkers van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) gehinderd toen ze bij het gecrashte toestel wilden kijken. Ze werden op afstand gehouden van de brokstukken en de slachtoffers. Toen iemand wel verder wilde lopen, werd er een waarschuwingsschot gelost door een pro-Russische separatist. De OVSE’ers gaan zaterdag een nieuwe poging wagen om bij het wrak te komen. 

Timmermans bezocht vrijdagavond de Nederlandse ambassade in Kiev. Hij was naar eigen zeggen diep geroerd door de grote bloemenzee voor de deur. “Een bijzondere blijk van solidariteit en medeleven van vele Oekraïners met de slachtoffers en de nabestaanden”, laat de minister via Facebook weten.