Rutte rust niet voor onderste steen boven is

Als blijkt dat het vliegtuig van Malaysia Airlines dat donderdag neerstortte in Oekraïne daadwerkelijk is neergeschoten, dan gaat premier Mark Rutte (VVD) zich er persoonlijk voor inzetten de daders op te sporen en te bestraffen. Dat zei Rutte vrijdag tijdens een persconferentie in Den Haag. 

“Het lijkt erop dat de MH17 is neergeschoten. Voor het kabinet staat daarom voorop dat er door een onafhankelijk onderzoek duidelijkheid over de feiten wordt geschapen”, aldus Rutte. “Als blijkt dat dit een aanslag was dan zal ik mij er persoonlijk voor inzetten de daders voor het gerecht te brengen. Dat zijn we de onschuldige slachtoffers en hun nabestaanden schuldig.” 

De premier benadrukte het belang van onbelemmerde toegang tot de rampplek. “Die oproep heb ik met veel internationale collega’s gedaan.” Nederland, Duitsland, Frankrijk de Verenigde Staten en Rusland pleiten voor een onafhankelijk, internationaal onderzoek naar de toedracht van de ramp. De toezegging van Rusland zei Rutte even daarvoor ook telefonisch van president Vladimir Poetin te hebben gekregen. 

Minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) liet weten nog vrijdagavond af te reizen naar Oekraïne. “Ter plekke ga ik proberen te bewerkstelligen waar de minister-president op wees. Namelijk dat er vrije toegang is tot het gebied. Dat er onafhankelijk naar de kwestie wordt gekeken.” Hij reist samen met een aantal experts van het Landelijke Team Forensische Opsporing van de politie. 

Timmermans wees ook op de VN-Veiligheidsraad die vrijdagmiddag bijeen is gekomen. Nederland dringt daar net als andere landen aan op het instellen van een onafhankelijk, internationaal onderzoek.