Nederlandse experts naar crashlocatie

Leden van het Nederlandse team dat moet helpen bij de identificatie van de slachtoffers van de crash van de Boeing 777 van Malaysia Airlines in Oekraïne zijn op weg naar de rampplek. Dat meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken zaterdag. Ook worden de eerste stappen gezet om de stoffelijke overschotten te bergen. 

“De berging van de lichamen is op dit moment onze eerste prioriteit en gezien de omstandigheden tegelijkertijd een enorme uitdaging”, zo verklaarde minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) zaterdag. Timmermans is sinds vrijdagavond in Kiev. Acht forensische experts waren met hem meegereisd. 

Groepen pro-Russische separatisten hebben het in grote delen van de regio Donetsk, waar het toestel crashte, voor het zeggen. Volgens Timmermans zijn met hulp van de OVSE afspraken gemaakt. 

De situatie in het rampgebied blijft tegelijkertijd onoverzichtelijk. “Er blijft een groot verschil tussen wat separatisten zeggen en doen”, aldus Timmermans. “Tot nu toe is de toegang te kort geweest om effectief te kunnen opereren in het rampgebied.” Reddingswerkers staan onder toezicht van pro-Russische separatisten, zag een Novum-verslaggever zaterdag. 

Timmermans sprak in Kiev ook met de Oekraïense president Petro Porosjenko en premier Arseni Jatsenjoek.