‘Shariageleerde liegt over uitspraken’

Driekwart van de Nederlanders denkt dat de Britse shariageleerde Haitham al-Haddad liegt over de omstreden uitspraken die aan hem worden toegeschreven. Dat blijkt uit een peiling van Maurice de Hond. De shariageleerde ontkent dat hij joden heeft vergeleken met varkens en ze het leger van de duivel heeft genoemd.

Al-Haddad is momenteel in Amsterdam is voor een debat. Zijn komst verdeelt Nederland tot op het bot. Waar aanhangers van de rechtse partijen PVV, VVD en CDA het overwegend ongepast vinden dat hij voor een debat in Nederland is uitgenodigd, vindt links (SP, GroenLinks en PvdA) het geen probleem.

Vooral aanhangers van de PVV en VVD (respectievelijk 85 en 60 procent) vinden dat al-Haddad niet toegelaten zou moeten worden tot Nederland. Linkse kiezers zijn daarover een stuk milder. Zo heeft slechts twaalf procent van de GroenLinks-stemmers die mening en 23 procent van de PvdA-aanhangers.

De linkse stemmers vinden de uitlatingen van PVV-leider Geert Wilders over de islam ‘minstens net zo erg’ als de uitspraken van al-Haddad over joden. Een ruime meerderheid van de PVV- en VVD-stemmers is het met die stelling niet eens.

Een Kamermeerderheid vroeg woensdag aan minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) Al-Haddad niet toe te laten tot Nederland, omdat die zou oproepen tot geweld. De bewindsman liet donderdagavond weten dat hij de shariageleerde de toegang tot Nederland niet kan ontzeggen.

Vrijdagavond gaat al-Haddad in het Amsterdamse debatcentrum De Balie in debat met GroenLinks-Kamerlid Tofik Dibi en Kustaw Bessems, journalist bij dagblad De Pers. De drie spreken over de positie van de islam in het Westen en de controverse over zijn komst.

17 februari 2012, 14:43 
© novum