Omstreden shariageleerde vrijdagavond in De Balie

Shariageleerde sjeik Haitham al-Haddad gaat vrijdagavond in het Amsterdamse debatcentrum De Balie in debat met GroenLinks-Kamerlid Tofik Dibi en Kustaw Bessems, journalist bij dagblad De Pers. De drie spreken over de positie van de islam in het Westen en de controverse over zijn komst. Het debat begint om 21.15 uur.

De Brits-Palestijnse Al-Haddad is inmiddels gearrivereerd in Nederland en is vrijdagmiddag te gast in het NTR-programma De Halve Maan, dat live wordt uitgezonden. Hij gaat in debat met Fouad el Haji van het Netwerk van Vrijzinnige Nederlandse Marokkanen.

De komst van Al-Haddad heeft de afgelopen dagen veel stof doen opwaaien. De shariageleerde is onder meer bekend van uitspraken waarin hij joden omschrijft als varkens en ze het leger van de duivel noemt. Al-Haddad ontkent overigens dat die uitspraken van hem zijn.

Woensdag blies de Vrije Universiteit in Amsterdam een debat waarvoor Al-Haddad was uitgenodigd af, nadat over zijn komst ophef was ontstaan. Een Kamermeerderheid vroeg woensdag aan minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) Al-Haddad niet toe te laten tot Nederland, omdat die zou oproepen tot geweld.

Al-Haddad liet donderdag weten toch naar Nederland te komen. Opstelten gaf daarna aan dat hij de omstreden shariageleerde de toegang tot Nederland niet kan ontzeggen.

17 februari 2012, 11:09 
©novum