Rutte: geschokt, verbijsterd en woedend

We zijn allen geschokt, verbijsterd en woedend”. Dat zei premier Mark Rutte (VVD) maandag tijdens zijn briefing in de Tweede Kamer over de vliegcrash. 

De dag van de rampvlucht gaat de geschiedenisboeken in als een inktzwarte dag, zei Rutte. De 193 Nederlanders die omkwamen bij de crash gingen die dag ‘nietsvermoedend hun kansloze lot tegemoet’. “Het is een afgrijselijke gebeurtenis die het land diep getroffen heeft. Onze gedachten gaan uit naar de familie en vrienden van de nabestaanden.” 

Rutte wees erop dat iedereen in Nederland wel iemand direct of indirect aan boord kende. “De onderlinge verbondenheid in Nederland is op dit moment heel groot.” 

Ook de Tweede Kamer betuigde medeleven aan de slachtoffers. “De zinloze dood van zoveel onschuldige mensen onder wie een groot aantal landgenoten heeft ons diep geschokt”, zei voorzitter van de vaste Kamercommissie voor Buitenlandse Zaken Angelien Eijsink (PvdA).