Kabinet spreekt zich niet uit over schuldvraag

Het kabinet spreekt zich vooralsnog niet uit over de vraag of het Malaysia Airlines-toestel in Oekraïne is neergeschoten. Een discussie over de schuldvraag kan de kans op toegang tot het rampgebied verminderen. Dat zei premier Mark Rutte (VVD) maandag in een briefing aan de Tweede Kamer. 

“Alles wat wij doen dat kan worden uitgelegd als het aanwijzen van de schuldigen vermindert de kans op het terughalen van de lichamen en het zo goed mogelijk opzetten van een onderzoek naar de oorzaak”, zei Rutte. “Er zijn sterke aanwijzingen voor de toedracht, maar er is nog geen bevestiging.” Voor de premier staat nu voorop dat de lichamen moeten terugkeren naar Nederland. 

Een meerderheid van de Tweede Kamer vindt het net als het kabinet te vroeg om een schuldige aan te wijzen voor de vliegcrash. “Het voortijdig aanwijzen van schuldigen is een groot risico voor dat wat nu de absolute prioriteit moet hebben. Dat is op de eerste plaats repatriëring van de slachtoffers”, aldus SP-kamerlid Harry Van Bommel. 

Het Nederlandse forensisch team is inmiddels aangekomen in Torez, waar de koeltreinen met de slachtoffers van de vliegcrash staan. Zodra het mogelijk is zullen Nederlandse experts het rampgebied zo’n vijftien kilometer verderop bezoeken. Rutte benadrukte dat het onderzoek ter plekke zeker ‘enkele weken’ in beslag zal nemen.