Willem-Alexander: verdriet snijdt door de ziel

Het verdriet en de onmacht van de nabestaanden snijdt door de ziel. Dat heeft koning Willem-Alexander maandagmiddag gezegd in een toespraak. 

“Deze vreselijke ramp heeft een diepe wond geslagen in onze samenleving. Het litteken zal zichtbaar en voelbaar blijven tot in lengte der jaren”, zei de koning. Hij bezocht samen met zijn vrouw koningin Máxima de bijeenkomst met nabestaanden in Nieuwegein. Het koningspaar toonde zich diep geraakt door de schrijnende en persoonlijke verhalen van mensen die dierbaren hebben verloren. 

Hun leven ligt volgens de koning ‘in scherven’. Veel nabestaanden spraken de wens uit om waardig afscheid te willen nemen van hun dierbaren. “Wij begrijpen hun frustratie en hun gekwetstheid en wij delen hun innige wens dat er klaarheid komt over de oorzaak van de ramp”, zei Willem-Alexander. 

Het verlies van de nabestaanden is niet meer goed te maken, zei de koning. “Het verdriet is immens. Het enige dat wij vandaag konden doen, is bij hen zijn en luisteren naar hun verhaal.” 

“Het is vooral van belang om deze dagen, nu ons land zo op de proef wordt gesteld, en zo veel landgenoten overweldigd zijn door verdriet, dat wij elkaar vasthouden en steunen en opvangen waar nodig en ons hart opstellen voor iedereen die zijn of haar verhaal wil doen”, zei Willem-Alexander. “Nu, maar ook in de maanden en jaren die volgen.” 

De vorst sprak zijn waardering uit voor iedereen die zich bekommert over de getroffen families. “Mijn vrouw en ik leven mee met alle getroffenen en zijn in rouw gedompeld.” Ook prinses Beatrix en de overige leden van de koninklijke familie voelen zich in deze donkere dagen extra nauw met het land verbonden, zei hij. 

“In diepste nood komt het aan op innerlijke kracht, compassie en onderlinge verbondenheid. Het zijn die eigenschappen waarover ons land in cruciale momenten blijkt te beschikken.”