Timmermans: niets taboe in crisis Oost-Oekraïne

Niets is voor Nederland taboe om de crisis in Oost-Oekraïne te bezweren. Dat heeft Minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) dinsdag gezegd in Brussel. De minister zei verdere sancties tegen Rusland na de vliegtuigcrash van vlucht MH17 niet uit te sluiten. 

“Wij zoeken gerechtigheid voor de bijna tweehonderd Nederlanders die op gruwelijke wijze zijn omgekomen”, aldus Timmermans. “De Europese Unie neemt eensgezind en krachtig stelling tegen deze agressieve daad.” Timmermans sprak voorafgaand aan een bijeenkomst van ministers van buitenlandse zaken van de landen van de Europese Unie. 

“Rusland doet echt te weinig om de onrust in Oost-Oekraïne tegen te gaan”, benadrukte de minister. Nederland riep de Russische president Vladimir Poetin eerder op zijn invloed op de rebellen aan te wenden om de lichamen te bergen en onderzoekers toegang te verlenen tot de rampplek. Timmermans zei dat nu in EU-verband wordt gekeken naar een antwoord op de gebeurtenissen. 

Bij de vliegtuigcrash kwamen donderdag 298 mensen om het leven, onder wie 193 Nederlanders. Oekraïne, de Verenigde Staten en verschillende EU-lidstaten beschuldigen de separatisten van het neerhalen van het toestel. De rebellen zeggen dat Kiev het vliegtuig uit de lucht heeft geschoten.