Woensdag dag van nationale rouw

Premier Mark Rutte heeft woensdag 23 juli uitgeroepen tot dag van nationale rouw. Op overheidsgebouwen in het hele land zal de vlag halfstok worden gehangen. De eerste twee vluchten met slachtoffers van de rampvlucht MH17 worden om 16.00 uur verwacht. Dat maakte het ministerie van Veiligheid en Justitie dinsdag bekend. 

Na de landing wordt een minuut stilte in acht genomen. Vijf minuten voor de aankomst van het vliegtuig worden de klokken geluid. Elders in het land kunnen op verschillende momenten op de dag ook de klokken worden geluid. 

Bij de aankomst van de twee militaire vliegtuigen met lichamen in Eindhoven zullen koning Willem-Alexander, koningin Máxima, premier Rutte en vice-premier Lodewijk Asscher aanwezig zijn. 

Namens het parlement zijn Tweede Kamer-voorzitter Anouchka van Miltenburg en de Ondervoorzitter van de Eerste Kamer Hans Franken aanwezig. Daarnaast zijn ook vertegenwoordigers van andere landen die slachtoffers te betreuren hebben aanwezig.