Onduidelijkheid over hoeveelheid lichamen

Een dag voor de terugkeer van de eerste stoffelijke resten van slachtoffers van de vliegramp in Oekraïne is nog volstrekt onduidelijk om hoeveel lichamen het gaat. De tellingen lopen uiteen van 200 tot 280. De koelwagens met de lichamen zijn nog niet allemaal geopend en de zakken met stoffelijke resten blijven dicht tot ze in Nederland zijn, zegt een woordvoerder van de politie. 

“We weten het echt nog niet. We gaan uit van tweehonderd, maar het kunnen er ook heel goed meer zijn. Er zijn zelfs geluiden dat het er 280 zijn”, aldus de politiezegsvrouw die in Charkov aanwezig is bij de treinen die de lichamen bevatten. “Er komt pas meer duidelijkheid als het identificatieproces in Nederland op gang komt.” 

Het kan nog dagen duren voordat alle lichamen naar Nederland zijn gebracht, zegt een woordvoerder van het ministerie van Veiligheid en Justitie. “In de eerste vluchten zitten zeker niet alle lichamen. Hoeveel het er wel zijn weten we mogelijk morgen.” 

De Oekraïense autoriteiten zeggen dat met de eerste vluchten lichamen van vijftig slachtoffers worden vervoerd. “De eerste ongeveer vijftig lichamen van omgekomen passagiers van de Boeing 777 worden morgenochtend vanaf het vliegveld van Charkov voor onderzoek naar Nederland gestuurd”, meldt de Oekraïense commissie die werd ingesteld na de crash op haar Facebook-pagina. 

De wagons met lichamen worden zo kort mogelijk voor vertrek geopend om de lichamen en lichaamsdelen niet te veel te belasten. Het is niet uitgesloten dat lichaamsdelen van een slachtoffer over meerdere zakken verspreid zijn. Dat maakt het extra lastig een inschatting te maken van de hoeveelheid slachtoffers die in de koelwagons liggen.