Prins Friso in levensgevaar door lawine

 

Prins Johan Friso is vrijdag in Oostenrijk bedolven onder een lawine. Zijn toestand is stabiel, maar niet buiten levensgevaar. De prins is naar een ziekenhuis in Innsbruck gebracht. Dat meldt de Rijksvoorlichtingdienst.

Het ongeval vond plaats in Lech, waar de koninklijke familie al jaren op wintersportvakantie gaat. De 43-jarige prins zou volgens Oostenrijkse media veertig meter zijn meegesleurd en uiteindelijk onder een halve meter sneeuw terecht zijn gekomen.

Johan Friso zou een kwartier onder de sneeuw hebben gelegen voordat hij kon worden bevrijd. Hij is daarna onmiddellijk per helikopter overgebracht naar de intensive care van een ziekenhuis. De prins zou onder meer een schedelbasisfractuur hebben. Dit is echter nog niet bevestigd. Johan Friso is naar de intensive care van een ziekenhuis gebracht.

Volgens de burgemeester van Lech was de tweede zoon van koningin Beatrix buiten de piste aan het skiën. Het zou algemeen bekend zijn geweest dat het gebied gevaarlijk is voor skiërs. De lawine vond iets na het middaguur plaats.

De prins was volgens Oostenrijkse media in een groep van vier personen aan het skiën in het gebied Litzen-Zugertobel. Hij zou de enige gewonde zijn. Pistes zijn minder gevaarlijk, omdat die speciaal worden geprepareerd, waardoor de sneeuw beter hecht aan de laag eronder.

De afgelopen dagen heeft het in de regio flink gesneeuwd. Donderdagnacht viel vijftien tot twintig centimeter sneeuw, de nacht daarvoor dertig tot veertig centimeter, meldt een woordvoerder van weeronline.nl. Op de berg ligt zo’n vier meter sneeuw, in het dal twee meter.

In het gebied geldt lawinecode vier, de op een na hoogste code waarmee wordt gewaarschuwd voor lawinegevaar. Het hoge gevaarniveau komt doordat de oude sneeuw ijzig is geworden. Sinds 26 januari had het er nauwelijks meer gesneeuwd, tot aan deze week. De nieuwe sneeuw die is gevallen, glijdt gemakkelijk van de ijzige laag af.

Volgens de zegsman van weeronline.nl is het met dit soort sneeuwcondities zelfs op de piste gevaarlijk. “Met dit soort omstandigheden moet je zeker niet buiten de pistes gaan skiën.”

17 februari 2012, 16:44 
© novum