Prognose Friso duurt nog dagen


De artsen die prins Friso behandelen kunnen pas over enkele dagen een prognose geven over zijn toestand. Dat laat de Rijksvoorlichtingsdienst weten. Zijn toestand is stabiel, maar hij is niet buiten levensgevaar. Koningin Beatrix en Friso’s vrouw Mabel zijn bij hem.


Friso werd vrijdag in Oostenrijk bedolven onder een lawine. De prins wordt behandeld in een ziekenhuis in Innsbruck. Premier Mark Rutte (VVD) heeft contact gehad met Beatrix en haar laten weten dat Nederland met haar meeleeft.


De minister-president zei dat hij veel vertrouwen heeft in de ‘heel goede medische zorg’ in het Oostenrijkse ziekenhuis. “We weten niet meer dan dat de beste artsen erbij zijn”, aldus Rutte.


Friso lag ruim twintig minuten onder de sneeuw voordat hij werd gelokaliseerd en kon worden uitgegraven. Daarna is hij zo snel mogelijk met een helikopter naar Innsbruck gevlogen. Friso had een zendertje bij zich zodat hij redelijk snel kon worden gered. In tegenstelling tot zijn medeskiër had hij echter geen zogeheten ABS bij zich, een soort airbag die een persoon kan beschermen tegen sneeuw van een lawine.


De prins zou door de klap onder meer een schedelbasisfractuur hebben. Oostenrijkse media meldden iets voor 17.00 uur op basis van onbevestigde bronnen dat Friso hersendood is als gevolg van zuurstoftekort.


Volgens Markus Amann, leider van de reddingsoperatie, was Friso niet met een skileraar onderweg. De politie in Oostenrijk onderzoekt hoe de lawine kon ontstaan. Mogelijk heeft Friso de lawine zelf veroorzaakt.


Het ongeval vond plaats in Lech, waar de koninklijke familie al jaren op wintersportvakantie gaat. De 43-jarige prins zou volgens Oostenrijkse media veertig meter zijn meegesleurd en uiteindelijk onder een halve meter sneeuw terecht zijn gekomen.17 februari 2012, 20:18
© Novum