Kamer wil opheldering over anti-joodse demonstratie

Een deel van de Tweede Kamer wil opheldering van minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) over de pro-Palestijnse demonstratie in Den Haag waar donderdagavond zo’n honderd radicale moslims op afkwamen. De VVD, PVV en de Groep Bontes/Van Klaveren hebben Kamervragen gesteld. 

Gedurende de demonstratie in de Haagse Schilderswijk werden onder meer antisemitische leuzen geroepen. De demonstranten, onder wie sympathisanten van ISIS, het jihadleger dat forse delen van Irak heeft veroverd, bedreigden ook een verslaggeefster van Geenstijl. 

“Je mag je mening uiten, maar (pers) bedreigen, haatzaaien en terroristen knuffelen niet”, schrijft VVD-Kamerlid Klaas Dijkhoff op Twitter. Ook de Kamerleden Louis Bontes en Joram van Klaveren hebben Opstelten (VVD) om opheldering gevraagd. 

Burgemeester Jozias van Aartsen van Den Haag laat weten dat bij de demonstratie geen grenzen zijn overschreden. “Er zijn geen arrestaties verricht en in eerste instantie geen strafbare feiten gepleegd”, zegt een gemeentewoordvoerder. Het Openbaar Ministerie bekijkt nu of dat klopt en komt later op de dag met een verklaring. 

Aanleiding voor de demonstratie is het conflict in de Gazastrook. Sinds het begin van het offensief ruim twee weken geleden zijn meer dan zevenhonderd Palestijnen om het leven gekomen. Aan Israëlische zijde vielen ruim dertig doden.